Een probleem met je verhuurder kan snel stressvol worden, of het nu gaat om huurverhoging, onderhoud of andere conflicten. Wat zijn je rechten en hoe kun je zo’n situatie het beste oplossen? In dit artikel ontdek je de belangrijkste stappen om een geschil met je huurbaas effectief aan te pakken!
WAT IS EEN GESCHIL
Een geschil is een formele benaming voor een meningsverschil of conflict, in dit geval met betrekking tot de huurovereenkomst. Dit kan verschillende kwesties omvatten, zoals huurbetalingen, onderhoudsverplichtingen, het genot van de woning of de beëindiging van de huurovereenkomst.
VEELVOORKOMENDE HUURGESCHILLEN
Huurgeschillen kunnen over talloze onderwerpen gaan. Om een duidelijker overzicht te bieden, worden hieronder de meest voorkomende typen huurgeschillen opgesomd.
Huurprijs: Onenigheid over de hoogte van de huur of een verhoging.
Servicekosten: Meningsverschillen over de kosten die in rekening worden gebracht voor diensten, zoals schoonmaak of tuinonderhoud.
Onderhoud: Wie is verantwoordelijk voor dergelijke reparaties en onderhoud.
Einde huurovereenkomst: Onenigheid over opzegtermijnen, verlenging, of terugbetaling van de borg.
VOORKOMEN VAN EEN GESCHIL
Huurproblemen wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om heldere afspraken in het huurcontract vast te leggen. Ook is het slim om alle relevante communicatie en gebeurtenissen zorgvuldig bij te houden en op tijd te overleggen met de betrokken partijen. Mocht er toch een probleem ontstaan, dan kan het handig zijn om de huurcommissie in te schakelen. Dit is een externe partij die het conflict op een onafhankelijke en juridische correcte manier kan oplossen. Aan de hand van deze stappen kun je het risico op problemen flink verkleinen.
WAT TE DOEN BIJ EEN GESCHIL
Een huurovereenkomst brengt vanzelfsprekend wederzijdse rechten en verplichtingen met zich mee. Zo heeft de verhuurder bijvoorbeeld niet de bevoegdheid om de huurprijs zonder wettelijk geldige grond te verhogen. Als een conflict ontstaat over zo’n verhoging, is het natuurlijk goed om dit zo snel mogelijk en op een efficiënte wijze op te lossen. Het is vaak het beste om eerst het gesprek aan te gaan met de huurder om samen te proberen tot een oplossing te komen. Lukt dat niet, dan kun je overwegen om een officiële brief te sturen waarin je vraagt om uitleg of aangeeft dat je verdere stappen overweegt. Mocht dat ook geen oplossing bieden, kun je de huurcommissie inschakelen voor advies of behandeling. De huurcommissie is een onpartijdige organisatie die meningsverschillen tussen huurders en verhuurders, voorkomt, helpt oplossen of daarover een officiële uitspraak doet. Oftewel je kunt hier terecht zonder tussenkomst van een rechter.
Indien de bovenstaande stappen niet het gewenste resultaat opleveren, kan je altijd nog naar de rechter stappen. Die beoordeelt het conflict en doet een bindende uitspraak. Door eerst deze andere stappen te volgen, kun je in veel gevallen tot een oplossing komen zonder dat je een lange juridische procedure hoeft te doorlopen.
Rechten en plichten huurder
Zoals eerder vermeld, bestaan er binnen het huurrecht wederzijdse rechten en verplichtingen. De huurder heeft onder meer de verplichting de huur tijdig en correct te betalen, zich als een goed huurder te gedragen en afspraken na te komen zonder overlast te veroorzaken.
Tegelijkertijd heeft de huurder rechten, zoals huurprijsbescherming bij huur van een sociale woning, midden huurwoning, kamer of woonwagen. Ook heeft de huurder recht op een goed onderhouden woning, waarbij de verhuurder verantwoordelijk is voor groot onderhoud en het herstellen van eventuele gebreken. Daarnaast mag de huurder genieten van privacy in het gehuurde, wat betekent dat de verhuurder niet zomaar de woning mag betreden zonder toestemming.
Bovendien kan een huurder niet zomaar uit het gehuurde worden gezet. Beëindiging van de huurovereenkomst kan alleen onder strikte voorwaarden, zoals via wederzijds goedvinden of na een gerechtelijke procedure. Hierdoor is de huurder wettelijk beschermd tegen onrechtmatige opzegging of uitzetting.
Heb jij een conflict met je huurbaas of heb je vragen over je rechten als huurder? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee.