De rechter heeft sinds 2012 minstens 75 keer faillissement uitgesproken over een winkelketen. De meeste winkelketens krijgen na een faillissement een tweede kans door middel van een doorstart. Als een bedrijf een doorstart maakt is dit in de meeste gevallen met een flink aantal vestigingen of werknemers minder. Dit kan ervoor zorgen dat jouw baan op de tocht komt te staan en waar heb je recht op bij een eventueel ontslag?
Faillissement
Als de rechter het bedrijf failliet heeft verklaart wordt er een curator benoemd. De taak van de curator is het afwikkelen van het bedrijf en het verzamelen van zoveel mogelijk geld om de schuldeisers te kunnen betalen. De curator beslist daarnaast van welke werknemers hij nog gebruik wilt maken tijdens de afwikkeling van het faillissement en welke werkzaamheden zij zullen verrichten. Hij zal zo snel mogelijk na de uitspraak van de rechter de arbeidsovereenkomsten opzeggen.
Ontslag bij faillissement
Zodra het faillissement is uitgesproken zal de curator je arbeidsovereenkomst binnen zes weken opzeggen. Het UWV zal vanaf dat moment de loonbetaling van alle werknemers overnemen. Dit betekent dat het UWV je loon gedurende de opzegtermijn van zes weken zal uitbetalen en het eventuele recht op vakantiegeld en openstaande vakantiedagen. Mocht je aansluitend op deze zes weken geen nieuwe werkgever kunnen vinden kan je een beroep doen op een WW-uitkering.
Overname bedrijf
Het komt ook voor dat een bedrijf wordt overgenomen door iemand anders. De nieuwe eigenaar heeft dan de keuze om het bedrijf over te nemen met of zonder personeel. Ook kan hij ervoor kiezen een gedeelte van het personeel over te nemen. Word je overgenomen, dan kan je huidige arbeidscontract in stand blijven maar je nieuwe werkgever kan er ook voor kiezen een nieuw contract aan te bieden. Als werknemer heb je de keuze om hier akkoord mee te gaan of niet. Als je dit niet wilt, of de nieuwe eigenaar wilt geen personeel overnemen, moet hij het contract officieel ontbinden. Mocht je recht hebben op een transitievergoeding zal deze ook uitbetaalt moeten worden.
Is jouw werkgever failliet verklaard en wil je advies over je rechtspositie? Of heb je een andere juridische vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee.