Ondanks de coronacrisis gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Volgens de verhuurders zijn de huurstijgingen wel gematigder vanwege de pandemie, maar niet iedereen merkt daar iets van.
Eens per jaar mag de huur van een woning worden verhoogd. Voor sociale huurwoningen geldt een maximale huurverhoging. In de vrije sector geldt geen maximale huurverhoging tenzij dat is geregeld in de huurovereenkomst. Waar moet je als huurder in ieder geval op letten?
Maximale huur
De maximale huurprijs is gebaseerd op een puntensysteem. Met het puntensysteem wordt onder meer gekeken naar de soort woning, oppervlakte, het aantal verwarmde ruimtes en de kwaliteit van sanitair en keuken. Je kunt zelf het aantal punten en de maximale huurprijs van je woning uitrekenen met de huurprijscheck en puntentelling van de Huurcommissie. Het puntensysteem geldt niet voor woningen in de vrije sector. Bij deze woningen bepalen de verhuurder en huurder zelf de huurprijs. Er is dan geen maximale huurprijs.
Maximale huurverhoging
De overheid stelt ieder jaar een maximale huurverhoging vast voor sociale huurwoningen. Bovenop deze standaard huurverhoging, kan een huurder ook nog een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen.
Voor vrije sector huurwoningen gelden géén overheidsregels voor de maximale huurverhoging. De verhuurder mag zelf weten hoeveel hij de huur verhoogt, tenzij in de huurovereenkomst een indexeringsclausule staat. Dan staat de jaarlijkse huurverhoging vast.
Huurcommissie
Ben je het niet eens zijn met de voorgestelde huurverhoging dan kun je daartegen bezwaar aantekenen bij de verhuurder. Schrijf een brief aan de verhuurder vóór de ingangsdatum van de nieuwe huur. Is de verhuurder van een sociale huurwoning het niet eens met je bezwaar en wil hij de huurverhoging toch doorzetten? Dan mag hij jouw bezwaar niet eigenhandig ongegrond verklaren. De verhuurder zal dan de Huurcommissie om een uitspraak moeten vragen. De verhuurder heeft hiervoor tot zes weken na de ingangsdatum van de huurverhoging de tijd. Doet de verhuurder dit niet? Dan gaat de huurverhoging niet door. Hou er wel rekening mee dat de verhuurder opnieuw een voorstel mag doen met een latere ingangsdatum.
Bezwaar huurverhoging vrije sector
Bij een vrije sector huurwoning mag de verhuurder de huur een keer per jaar verhogen én na een tussentijdse verbetering van de woning. Er zijn twee mogelijkheden:
Mogelijk staat er niets in je huurcontract over de jaarlijkse huurverhoging. De verhuurder kan dan elk voorstel tot huurverhoging doen die hij wil. Ga je niet akkoord met dat voorstel? Dan kan de verhuurder naar de rechter stappen. Als de rechter het voorstel redelijk vindt, krijg je alsnog de kans met de huurverhoging in te stemmen. Anders bepaalt de rechter wanneer de huurovereenkomst eindigt. In het laatste geval zal je moeten verhuizen.
In de meeste vrije sector huurovereenkomsten staat wél hoe de huur jaarlijks wordt verhoogd. Dat is dan de overeengekomen huurverhoging, waaraan huurder en verhuurder gebonden zijn. Je moet als huurder die huurverhoging dus ieder jaar betalen. Klopt de berekening of het percentage niet? Maak dan bezwaar, want dan houdt je verhuurder zich kennelijk niet aan het contract.
Heb je problemen met huurverhogingen of heb je andere problemen met je verhuurder? Het kan nooit kwaad om juridisch advies in te winnen. Doe dit wel zo snel mogelijk: zo voorkom je dat er termijnen verstrijken en heb je de grootste kans op een voor jou gunstige uitkomst.