Een milieuzone is een afgebakend gebied in de stad waar je als bestuurder van een bepaald voertuig niet in mag rijden. Per gemeente kunnen aan de milieuzone verschillende voorwaarden worden gesteld. Met de invoering van een milieuzone willen gemeenten hun stad rustiger, veiliger en schoner maken. Aangezien de milieuzones relatief nieuw zijn, is er juridisch veel ruimte voor bezwaar op de boete.
BEZWAAR
Sinds 2015 is er voor 11 miljoen euro aan boetes uitgeschreven in de milieuzones waarvan er in 11.000 gevallen bezwaar is ingediend. Een gemiddelde boete voor het ongeoorloofd binnenrijden van een milieuzone bedraagt rond de €90. Dezelfde boete is voor een vrachtwagenchauffeur maar liefst €230.
Uit de cijfers die door het Openbaar Ministerie bekend zijn gemaakt blijkt dat de boetes van een kwart van de automobilisten onmiddellijk worden vernietigd na het indienen van bezwaar. Mocht dit niet het geval zijn, kan de gang naar de rechter nuttig zijn aangezien deze nog eens 15% van de opgelegde milieuzoneboetes vernietigd.
GEMEENTES
Per gemeente verschillen de voorwaarden voor de milieuzone aanzienlijk. In Amsterdam geldt de milieuzone voor vrachtauto’s (boven de 3.500 kg), bestelauto’s (N1), taxi’s, autobussen en brom- en snorfietsen. In Arnhem geldt een milieuzonde voor vrachtwagens en personenauto’s. Hierbij gaat het om vrachtwagens die rijden op diesel en een Euronorm hebben lager dan vier. Personenauto’s die op diesel rijden en ouder zijn dan 1 januari 2005 zijn ook niet welkom in de binnenstad van Arnhem.
VERNIETIGING BOETE
Volgens het Openbaar Ministerie worden vooral boetes opgelegd in Rotterdam vernietigd. De reden hiervan is dat er met terugwerkende kracht regels werden aangepast. Zo werd het besluit om geen oude benzineauto’s meer toe te laten in de stad, vernietigd door de rechter. Het gevolg hiervan was dat alle automobilisten die een bezwaar hadden ingediend in het gelijk werden gesteld.
Voor de regels omtrent een milieuzone in een specifieke gemeente kan je kijken op de website van de ANWB.
Heb jij het gevoel dat de boete die je hebt ontvangen onterecht is? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee!