arbeidsrecht

Overwerk niet uitbetaald?

Voor de regels voor meerwerk en overwerk is 2018 een bijzonder jaar. Per 1 januari 2018 is de Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag namelijk gewijzigd. Vanaf dan geldt dat voor elk gewerkt uur minstens het wettelijk minimumloon uitbetaald moet worden. Afwijken van die regel mag volgens de wet alleen nog in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao). 
Anders dan voorheen is het nu niet meer van belang of de werknemer op eigen initiatief overwerkt of in opdracht van de werkgever. Het gemiddelde uurloon over alle gewerkte uren moet wel lager zijn dan het minimum uurloon. In het geval dat je bijvoorbeeld 26 uur per week werkt, met een 20-uur contract is het de vraag of je het minimumloon verdient. Als je het minimumloon verdient en je krijgt de zes overuren niet betaalt dan kom je gemiddeld onder het minimumloon uit. Dit betekent dat je betaling over de gemaakte overuren kan opeisen. In het geval dat je (ruim) boven het minimumloon verdient zal je waarschijnlijk geen recht hebben op vergoeding van overuren, tenzij het gemiddelde uurloon over alle gewerkte uren na berekening lager uitkomt dan het minimum uurloon.  

Overgangsregeling

Er is in 2018 nog een overgangsregeling. Afwijken is in 2018 nog toegestaan, maar alleen als dit vooraf schriftelijk is overeengekomen tussen werkgever en werknemer. Wat je vaak nog ziet zijn de bekende tijd-voor-tijdregelingen. 

Vakantietoeslag

Naast het minimumloon zal een werkgever over overuren ook vakantietoeslag moeten betalen, tenzij de cao anders bepaalt. In de kleine lettertjes van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag staat wel dat een werkgever met een werknemer die meer dan drie keer het wettelijk minimumloon verdient, mag afspreken dat hij geen vakantietoeslag betaald.