Het nieuwe procesrecht
Op 12 juli 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de vier wetsvoorstellen die onderdeel uitmaken van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI). Het programma zal gefaseerd worden ingevoerd. Aanvankelijk zou vanaf februari 2017 een start worden gemaakt met de digitalisering van de rechtspraak. Dit is nu verplaatst naar april 2017. Volgens de huidige tijdlijn van de rechtspraak zullen al in 2017 bestuursrechtelijke procedures en civiele vorderingszaken digitaal gevoerd moeten worden. Kortgedingprocedures, kantonzaken en verzoekprocedures zullen later volgen.
PROCES INLEIDING
In civiele zaken vervalt het onderscheid tussen dagvaardingsprocedures en verzoekschriftprocedures. Alle civiele procedures zullen worden gestart door het indienen van een verzoek of een eis bij de rechtbank. Als er een wederpartij is, moet u die op de hoogte stellen van de procedure.
DIGITALE RONDE
Er zal in het civiele recht een nieuwe basisprocedure worden ingevoerd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat procedures niet langer duren dan wat op basis van de inhoud en complexiteit van de zaak nodig is. De basisprocedure zal bestaan uit één schriftelijke ronde voor beide partijen. Hierop volgend zal er doorgaans een mondelinge behandeling plaatsvinden, waarna de rechter een uitspraak doet. De uitspraak zal in het vervolg ook digitaal beschikbaar zijn. Van belang is dat alle gronden en bewijsmiddelen bijtijds en zo mogelijk nog binnen de digitale ronde worden ingebracht. Het is dan ook verstandig om in een vroeg stadium van een conflict een jurist te raadplegen, zodat er voldoende tijd is om de zaak voor te bereiden voor de digitale ronde.
ZITTING
De mondelinge behandeling kan worden gezien als de kern van de nieuwe basisprocedure. De rechter zal voorafgaand aan de zitting partijen informeren over de invulling die hij aan de mondelinge behandeling wilt geven. De rechter kan de invulling van de mondelinge behandeling afstemmen op de zaak. Zodoende kan de rechter de zitting voor verschillende doelen gebruiken. Te denken valt aan een mondelinge toelichting door partijen of het verhoren van getuigen of deskundigen. De rechter kan er zelfs voor kiezen niet alleen op de zaak zelf in te gaan, maar ook op een eventueel onderliggend probleem tussen partijen. Zo kan hij eventueel aansturen op een schikking. Het pleidooi zoals we dat nu kennen komt hiermee dan ook te vervallen.
KORTERE PROCEDURES
Ook de procestermijnen gaan op de schop. Het doel is om de doorlooptijd van procedures fors in te korten. Partijen krijgen te maken met strakkere termijnen. In beginsel zal binnen vijftien weken na de start van een procedure de mondelinge behandeling plaatsvinden. En alle processtukken dienen uiterlijk tien dagen voor de zitting te zijn ingediend. Een verzoek tot uitstel zal dan ook niet meer zo snel worden gehonoreerd. Na de mondelinge behandeling volgt in principe al binnen zes weken een uitspraak. En een uitspraak direct na de mondelinge behandeling zal ook tot de mogelijkheden behoren.
EEN NIEUWE MANIER VAN WERKEN
Naast de veranderingen in het verloop van de procedure, zal de rechtspraak op een ander punt ook grote wijzigingen doormaken. Er wordt voor de rechtspraak een digitaal portaal ontwikkeld, getiteld ‘Mijn Rechtspraak’. Via dit webportaal kan men in het vervolg een procedure starten. Het webportaal is onderdeel van de digitalisering en zal als communicatiemiddel fungeren voor de betrokken partijen. Via het portaal kunnen partijen verder het dossier inzien en het verloop van de procedure volgen.
Voor de belangstellenden onder ons volgt hieronder nog een kort introductiefilmpje van de Rechtspraak. Nog vragen over het nieuwe procesrecht en/of de gewijzigde procedures? Je mag ons altijd bellen of mailen.