Lourens Juristen

View Original

Wat te doen bij gebreken aan huurwoning?

Als je een huis huurt, mag je ervan uitgaan dat alles werkt zoals het hoort. Toch kan het een keer gebeuren dat er iets stuk gaat of niet meer lekker werkt. Je neemt contact op met de verhuurder over dit gebrek, maar hij geeft aan niets te willen doen aan het gebrek. Wat zijn vervolgens de stappen die je kan ondernemen? Middels dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je uiteen.

Gebrek

De verhuurder moet ervoor zorgen dat de woning in goede staat verkeert. Als de woning een gebrek heeft, word je als huurder beperkt in je woongenot. De huurder is verantwoordelijk voor de kleine dagelijkse reparaties zoals het ontstoppen van de gootsteen of het schilderwerk binnenshuis. Het grote onderhoud zoals het renoveren van het dak, komt voor rekening van de verhuurder.

Verhuurder

Als je een gebrek constateert, zal je dit eerst met de verhuurder bespreekbaar moeten maken. Mocht hij niet reageren of geeft hij aan niks met het gebrek te doen, kan je hem een aangetekende brief sturen. In deze brief verzoek je de verhuurder om binnen zes weken de gebreken te herstellen.

Wij adviseren om gebreken zo snel mogelijk kenbaar te maken bij de verhuurder. Mocht je dit te laat of niet doen, kan je namelijk aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgschade.

Huurverlaging

Mocht de verhuurder niet reageren op je aangetekende brief of lost hij de gebreken niet op, kan je wellicht in aanmerking komen voor een huurverlaging. Als je een sociale huurwoning huurt, kan je hiervoor terecht bij de Huurcommissie. De Huurcommissie zal onderzoeken of jouw woning, in relatie tot het gebrek, in aanmerking komt voor huurverlaging. Het doel van de huurverlaging is om de verhuurder te motiveren het gebrek te herstellen.

Pas als de Huurcommissie beslist dat je in aanmerking komt voor een huurverlaging, kan je overgaan tot het betalen van de lagere huurprijs. De hoogte van de verhuurverlaging zal afhangen van het gebrek. De lagere huurprijs kan je blijven betalen tot de verhuurder het gebrek heeft opgelost.

Als de verhuurder na de huurverlaging nog steeds niets doet aan het gebrek, kan je naar de rechter stappen. Indien je een particuliere woning huurt moet je voor een huurverlaging naar de rechter.

Lost de verhuurder het gebrek aan jouw woning niet op? Of heb je een andere juridische vraag? Neem dan gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.